Tegenwoordig zijn er in elke grote club vrouwenploegen, dus waarom niet bij RWDM? RWDM heeft sinds 2016 ook vrouwelijke voetbalploegen. Ze brengen echt een revolutie in de vrouwelijke voetbalwereld en wonnen zelf een prijs, dat hun talent bevestigd. Maar hoe ontstond dit allemaal en wie heeft ervoor gezorgd dat ze nu zo populair zijn?

Ontstaan

RWDM Girls werd opgericht in 2013 onder de naam FC Molenbeek Girls. De Molenbeekse club kent een groot succes bij de vrouwelijke bevolking van Brussel en omstreken.

Het is allemaal begonnen met een zekere Ramzi Bouhlel. Hij ondervondt dat er veel meisjes en dames toen geen voetbalclub hadden of vonden. Ze wisten ook niet dat er in Molenbeek een vrouwenclubs was. Hij heeft dan reclame gemaakt in scholen en in sportzalen in de regio. Sindsdien wordt hij overstelpt met inschrijvingen.

Werking

De club is volledig ontstaan uit een vraag van de vrouwelijke jeugd in Molenbeek. Meneer Bouhlel zorgt er dan voor dat de club aangenaam blijft zowel op vlak van sfeer als financieel. Zo probeert hij bijvoorbeeld een laag inschrijvingsgeld aan te bieden, soms tot 50% goedkoper dan in andere clubs. Op die manier kunnen meisjes waarvan de ouders een laag inkomen hebben ook deelnemen aan sport. Hij ging zelfs tot aan de Belgische Voetbalbond om het voetballen met een hoofddoek bespreekbaar te maken.

Soms gebeurt het dat ouders niet echt enthousiast zijn om hun dochter in te schrijven in een voetbalploeg. Meneer Bouhlel heeft hier opnieuw een oplossing voor en gaat zelf langs bij de ouders om de stereotypen af te breken en uit te leggen dat voetbal voor iedereen is.

UEFA Grassroots award

RWDM Girls won in 2016 de UEFA Grassroots award in de categorie “beste club”. Deze prijs is een erkenning naar vrouwenvoetbal in heel Europa.

Ze wonnen de prijs doordat de club een gevestigde waarde is in de wijken van Molenbeek. Er heerst in de club een multicultureel gevoel en er is een grote sociale mix, wat erg positief uitstraalt. Daarnaast streeft de club niet enkel naar sportieve doelstellingen maar ook naar sociale doelstellingen, die ik hierboven heb uitgelegd.

Fusie met RWDM

FC Molenbeek Girls werd zo populair dat ze in 2016 samengesmolten zijn met de nieuwe RWDM (alle info over de nieuwe RWDM vind je hier) en omgedoopt werden tot RWDM Girls. Ze spelen nu dus in het Edmond Machtensstadion en hebben er een eigen secretariaat in het L’ecluse tribune. Ze zijn echt een deel geworden van de club en geven de 4 magische letters een goede reputatie in de vrouwelijke voetbalwereld.

Ken je iemand of ben je zelf geïnteresseerd om mee te spelen met RWDM Girls? Neem dan snel een kijkje op hun website.

Wat vind jij van de RWDM Girls? Laat hieronder een reactie.

Lees zeker mijn laatste blogpost over de hergeboorte van RWDM.