Alan's RWDM

RWDM till I die

The BXL-Boys Academy

Elke grote club heeft een academy, waar ze van kleins af aan kinderen leren voetballen. Zo proberen ze om topspelers ta maken van die kinderen. Welke waarden heeft de RWDM Academy? Wat organiseren ze? Hoeveel ploegen telt de academy? Wie heeft er de leiding?

Concept

Toen RWDM nog in Eerste klasse speelde vroeger hadden ze al een academy, waar ze jongeren opleidden. De academie werd opgericht een jaar na het nieuwe RWDM (Lees hier meer).

Ze hebben in de academie hebben ze een aantal principes, die gedreven zijn door sterke overtuigingen zoals:

Sterk

Ze hebben de erkende competentie en ervaring van gediplomeerde jeugdtrainers die hen kennis in huis hebben om de jeugd op een kwaliteitsvolle manier op te leiden.

Vernieuwd

Ze hebben een interactief platform gelanceerd, dit maakt online opvolging van de jeugd en de activiteiten die ze doen mogelijk.

Uniek

omdat een professioneel kader ter beschikking wordt gesteld dat zowel de jongeren als hun ouders zal bijstaan in het zoeken naar werk

Ze hebben een professioneel kader ter beschikking om zowel jongeren (die legaal mogen werken) als hun ouders te helpen bij het zoeken naar werk.

Aanpak

Ze zorgen voor een kwalitatieve omgeving, die gepassioneerd en krachtig is en die bestaat uit competente en ervaren mensen. Die zullen dan op hun beurt ervoor kiezen om de jeugd de beste begeleiding te geven.

Ze hebben de ambitie om meer dan een voetbalclub te zijn!

Activiteiten

Ze organiseren jaarlijk een tornooi, per leeftijdscategorie. Dit jaar was er een tornooi die bestond uit de U10 en U11. Dit is dan een tornooi tegen andere jeugdploegen van grote, maar ook kleinere club over heel België. Hieronder zie je de affiche van het tornooi. Zo kun je zien dat er een aantal clubs zijn die in de serie spelen van de A-kern van RWDM.

Ze organiseren ook een stage tijdens de paasvakantie. Jongeren kunnen zich dan inschrijven en een week sporten samen met spelers van de A-kern van RWDM. Hieronder zie je de affiche van de stage van 2019.

Om materiaal aan te kopen voor de academie, organiseren ze ook een ‘Balletjes kermis’. Hier kunnen ouders, maar ook supporters en externen balletjes in tomatensaus komen eten en de opbrengst gaat dan integraal naar de academie.

Ploegen

Ze hebben per leeftijdscategorie 2 ploegen, behalve bij de U14 hebben ze er 3. In totaal hebben ze 11 ploegen. De leeftijdscategorieën lopen van U14 tot U19.

Dit seizoen waren er 5 ploegen kampioen in hun serie.

 • U14 Iris Elite
 • U15 Iris Elite
 • U16 Iris Elite
 • U17 Iris Elite
 • U17 Iris League

Leiding

De verantwoordelijke van de academie is Thierry Dailly, die ook president is van RWDM. Er is natuurlijk wel iemand die zich enkel bezig houdt met de academie. Dat is Patrick Thairet, hij is Technisch directeur van de academie. Hij is ook een oudspeler van RWDM. Hij speelde in de club van 1980 tot 1995.

Wil je je zoon inschrijven of ken je iemand die zich wil inschrijven in de RWDM academy?

Neem dan zeker een kijkje op hun website.

RWDM biedt ook vrouwelijke voetbal aan. Lees hier meer over de vrouwenploegen.

Girl Power in Molenbeek

Tegenwoordig zijn er in elke grote club vrouwenploegen, dus waarom niet bij RWDM? RWDM heeft sinds 2016 ook vrouwelijke voetbalploegen. Ze brengen echt een revolutie in de vrouwelijke voetbalwereld en wonnen zelf een prijs, dat hun talent bevestigd. Maar hoe ontstond dit allemaal en wie heeft ervoor gezorgd dat ze nu zo populair zijn?

Ontstaan

RWDM Girls werd opgericht in 2013 onder de naam FC Molenbeek Girls. De Molenbeekse club kent een groot succes bij de vrouwelijke bevolking van Brussel en omstreken.

Het is allemaal begonnen met een zekere Ramzi Bouhlel. Hij ondervondt dat er veel meisjes en dames toen geen voetbalclub hadden of vonden. Ze wisten ook niet dat er in Molenbeek een vrouwenclubs was. Hij heeft dan reclame gemaakt in scholen en in sportzalen in de regio. Sindsdien wordt hij overstelpt met inschrijvingen.

Werking

De club is volledig ontstaan uit een vraag van de vrouwelijke jeugd in Molenbeek. Meneer Bouhlel zorgt er dan voor dat de club aangenaam blijft zowel op vlak van sfeer als financieel. Zo probeert hij bijvoorbeeld een laag inschrijvingsgeld aan te bieden, soms tot 50% goedkoper dan in andere clubs. Op die manier kunnen meisjes waarvan de ouders een laag inkomen hebben ook deelnemen aan sport. Hij ging zelfs tot aan de Belgische Voetbalbond om het voetballen met een hoofddoek bespreekbaar te maken.

Soms gebeurt het dat ouders niet echt enthousiast zijn om hun dochter in te schrijven in een voetbalploeg. Meneer Bouhlel heeft hier opnieuw een oplossing voor en gaat zelf langs bij de ouders om de stereotypen af te breken en uit te leggen dat voetbal voor iedereen is.

UEFA Grassroots award

RWDM Girls won in 2016 de UEFA Grassroots award in de categorie “beste club”. Deze prijs is een erkenning naar vrouwenvoetbal in heel Europa.

Ze wonnen de prijs doordat de club een gevestigde waarde is in de wijken van Molenbeek. Er heerst in de club een multicultureel gevoel en er is een grote sociale mix, wat erg positief uitstraalt. Daarnaast streeft de club niet enkel naar sportieve doelstellingen maar ook naar sociale doelstellingen, die ik hierboven heb uitgelegd.

Fusie met RWDM

FC Molenbeek Girls werd zo populair dat ze in 2016 samengesmolten zijn met de nieuwe RWDM (alle info over de nieuwe RWDM vind je hier) en omgedoopt werden tot RWDM Girls. Ze spelen nu dus in het Edmond Machtensstadion en hebben er een eigen secretariaat in het L’ecluse tribune. Ze zijn echt een deel geworden van de club en geven de 4 magische letters een goede reputatie in de vrouwelijke voetbalwereld.

Ken je iemand of ben je zelf geïnteresseerd om mee te spelen met RWDM Girls? Neem dan snel een kijkje op hun website.

Wat vind jij van de RWDM Girls? Laat hieronder een reactie.

Lees zeker mijn laatste blogpost over de hergeboorte van RWDM.

The legend is reborn

The legend RWDM is verschillende keren herrezen. Er werden een aantal projecten gestart om de mythische club herop te starten. Hoeveel keer gebeurde dit? Wie speelde hierin een rol? Hoe werd alles georganiseerd? Ik leg hieronder de twee belangrijkste projecten uit.

Verdwijning

In 2002 verdween RWDM samen met zijn mythisch stamnummer 47. Het was een moeilijk moment voor alle supporters, omdat de meesten van hen de club volgden sinds ze klein waren. De club had ook een rijk erfenis en geschiedenis. De vier magische letters – R.W.D.M. – zouden voor altijd blijven bestaan.

Project Strombeek

Nadat stamnummer 47 verdwenen was, heeft een zekere Johan Vermeersch, een oud speler van Daring CB, een oplossing proberen vinden. Hij overtuigde K. FC Strombeek om in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek te spelen. Meneer Vermeersch werd dan de nieuwe voorzitter en veranderde de naam van de club naar FC Molenbeek Brussels Strombeek.  De club speelde kampioen en vier jaar na de promotie naar de Tweede klasse stootte de club voor het eerst door naar de Eerste klasse. Na vier seizoenen degradeerde Brussels terug naar de Tweede klasse. In april 2013 veranderde de naam opnieuw naar RWDM Brussels FC.

Financiële problemen

Wegens aanhoudende financiële problemen besliste de licentiecommissie om RWDM Brussels FC geen licentie voor de Tweede klasse toe te kennen voor het seizoen 2014/15. Nadat de voorzitters op 24/06/2014 de liquidatie van hun club aankondigden, heeft de KBVB beslist om de club te schrappen.

Project RWDM 47

Ondertussen starten een groep investeerders en supporters een nieuwe project genaamd ‘RWDM 47′. Deze onder meer Thierry Dailly, actueel voorzitter van de club. Maar ook Philippe Housiaux, een voormalige Belgische atleet en een paar andere supporters. Om een nieuwe club te starten hebben ze een stamnummer nodig. Het oude stamnummer ’47’ kan onmogelijk hergebruikt worden, dus moesten ze op zoek naar een andere.

Wallonië

Ze hadden op het oog om het stamnummer van Ath over te nemen. Royal Géants Athois had toen financiële problemen en kon op elk moment geschrapt worden door KBVB. Maar de onderhandelingen lopen vast. De club uit Ath blijkt niet zo enthousiast, dus zoeken de starters van project ‘RWDM 47’ naar een ander oplossing.

Vlaanderen

Na verdere research te doen, komen ze terecht in Wetteren. In Wetteren zijn er dan 2 clubs die gingen fuseren. 1 van de twee stamnummer ging verdwijnen dus was er een opportuniteit van het project om dit over te nemen. Het actuele RWDM heeft dus stamnummer 5479 en mocht dus starten in Vierde klasse.

Edmond Machtensstadion

Nadat het project van start ging, kwamen de voorzitters in het voorjaar van 2015 tot een akkoord met de gemeente Sint-Jans-Molenbeek om te mogen spelen in Edmond Machtensstadion, dat men zou delen met White Star Bruxelles, maar de volgende weken en maanden bleef er onenigheid tussen RWDM, White Star en het gemeentebestuur. Na redelijk wat tumult met White Star Bruxelles en hun trainer John Bico werd er uiteindelijk door de rechtbank begin augustus 2015 beslist dat RWDM toch op het A-terrein van het Edmond Machtensstadion mocht spelen.

Je kan hier een reportage zien gefilmd wanneer de supporters opnieuw in hun ‘Tempel’ binnenkwamen.

Je ziet dat de huidige RWDM heel wat heeft meegemaakt om te komen tot waar ze nu zijn.

Ze startten in Vierde klasse om nu in Eerste klasse Amateurs te zijn. Hoe ze dit deden kan je lezen in dit blogpost.

We are the champions !

Zoals je weet speelde RWDM dit seizoen in 1ste amateur. De club speelde natuurlijk niet altijd zo hoog in de rangen van het Belgische voetbal. Ze werden 2 keer kampioen om te komen waar ze nu zijn. De club is in seizoen 2015-2016 gestart in 4de klasse. Het seizoen daarna veranderde dat klasse in 3de klasse amateurs. De twee jaren die volgen werd RWDM 2 keer kampioen. Ik kom terug op de 2 jaren die voor supporters, maar de club iconisch waren.

3de amateurs

Het was een magisch moment voor de supporters van RWDM. We werden kampioen, weliswaar niet in een hoge klasse maar toch waren we allen fier. Onze laatste match was in ons ‘tempel’ en speelden tegen Doornik. De match eindigde met 4-0. We stonden eerste in het klassement en moesten tegen Doornik winnen. We moesten ook ons doelpuntensaldo hoger houden dan dat van Rebecq, die 2de in het klassement was.

Feest

De club had natuurlijk alles voorzien op het feit we kampioenen zouden worden. Toen het laatste fluitsignaal afging, stormden honderden supporters op het veld samen met de spelers en bestuursleden. Als je er rondliep als grote supporters kreeg je onvermijdelijk kippenvel. Ook de ietwat oudere supporters die de gloriejaren van RWDM, 1974-1975, meegemaakt hadden, kregen er een euforisch gevoel van. De club maakte t-shirts en vlaggen.

Je kunt hieronder een video bekijken die gemaakt werd op die dag en zien dat RWDM 1 grote familie is.

2de amateurs

Na onze eerste titel mochten we promoveren naar de 2de amateursklasse. Dat jaar werden we opnieuw kampioen en konden dan promoveren naar 1ste amateurs, dus waar we nu staan. Al waren we kampioen in ons ‘tempel’ in 2016, werden we nu kampioen in Charleroi. We stonden als eerste in het klassement met 10 punten extra dan FC Luik. We verloren in Charleroi, maar Luik ook dus was het onmogelijk voor hen om 10 punten in te halen.

Charleroi

De verschillende supportersclubs hadden bussen georganiseerd om tot Charleroi te gaan. We kwamen toe in het centrum van Charleroi en gingen iets drinken in een pub op de Joseph Tirou boulevard. We vertrokken dan te voet naar het stadium, een tocht van meer dan een kilometer en grotendeels bergop. Het was lastig maar iedereen had er zin in om kampioen te worden. Zelfs mijn opa van 83 jaar stapte mee, met vertraging weliswaar, maar hij kwam toch op tijd toe. Na het laaste fluitsignaal bestormden de supporter, zoals het jaar ervoor, het veld.

Hieronder vind je opnieuw een video, dit keer gemaakt door een supporter van RWDM. Je ziet er ons uitstap naar Charleroi.

Was jij in het ‘Tempel’ of in Charleroi toen we kampioen werden?

Laat hieronder een reactie!

Vergeet me zeker niet te volgen op sociale media en aarzel niet om mijn artikels te delen!

Bekijk ook zeker mijn vlog en lees mijn laatste blogpost.

The fighters of RWDM

RWDM heeft in totaal 20 spelers. Ze hebben natuurlijk allen een verschillende functie in de ploeg. er zijn doelmannen, aanvallers, verdedigers en middenvelders. Wie zijn die spelers? Welke functie hebben ze? Van welke club komen ze? Welke nationaliteit hebben ze? Je komt het allemaal te weten!

Doelmannen

©RWDM

Naam : Anthony Sadin  

Bij RWDM sinds : 2017  

Nationaliteit : Belg  

Vorige clubs :  

 • FC Brussel U19
 • Union Sint-Gillis
©RWDM

Naam : Miguel Santos Pravos

Bij RWDM sinds : 2016

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • AFC Tubeke U19
 • AFC Tubeke
 • FC Dender EH

Verdedigers

©RWDM

Naam : Anthony Cabeke

Bij RWDM sinds : 2016

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Saint Gillis
 • FC Brussels
 • KSK St. Paulus Opwijk
 • FC Brussels
 • FCV Dender EH
 • Dender U19
©RWDM

Naam : Geoffrey Cabeke

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Union Sint Gillis
 • FC Brussel
 • KVC Westerlo
 • FC Brussel
 • FC Brussel U19
©RWDM

Naam : Vincent Vandiepenbeek

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Union Sint Gillis
 • White Star
 • Willebroek
 • KFC Verbr. Geel
 • FC Brussel
 • KFC Verbr. Geel
 • FC Brussel
 • FC Brussel U19

Naam : Nicolas Timmermans

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Union Sint Gillis
 • KAS Eupen
 • RAEC Mons
 • KVC Westerlo
 • KV Kortrijk
 • Lierse SK
 • FC Brussel
 • RWD Molenbeek
 • RWD Molenbeek U19
©RWDM

Naam : Gilles Ruyssen

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Lommel SK
 • KVC Westerlo
 • KAA Gent U21
©RWDM

Naam : Julien Celestine

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Frans

Vorige clubs :

 • RSC Charleroi
 • Toulouse B (FR)
©RWDM

Naam : Dino Jonckheer

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • OH Leuven
 • Zulte Waregem U19
 • KV Mechelen U17
©RWDM

Naam : Tony Amrani

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • RSC Anderlecht U21
©RWDM

Naam : Kobe Cools

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • RSC Anderlecht U21
©RWDM

Naam : Clément Fabre

Bij RWDM sinds : 2019

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • OH Leuven
 • AFC Tubize
 • CA Bastia (FR)
 • Tours FC (FR)
 • CA Bastia (FR)
 • Tours FC (FR)

©RWDM

Naam : Koen Weuts

Bij RWDM sinds : 2019

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • Lierse SK
 • Helmond Sport (NL)
 • OH Leuven
 • Lierse SK

Middenvelders

©RWDM

Naam : Philippe Liard

Bij RWDM sinds : 2016

Nationaliteit : Frans

Vorige clubs :

 • AFC Tubize
 • RFC Tournai
 • Fortuna Sittard (NL)
 • KV Oostende
 • Tours FC (FR)
©RWDM

Naam : Amaury Mabika

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg / DR Congo

Vorige clubs :

 • KSC Grimbergen
 • RSC Anderlecht U19
©RWDM

Naam : Yohan Brouckaert

Bij RWDM sinds : 2016

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • OH Leuven
 • KSV Roeselare
 • OH Leuven
 • Moeskroen
 • KV Oostende
 • AFC Tubize
 • Moeskroen U19
©RWDM

Naam : Jonathan Kindermans

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • KV Mechelen
 • R Union Sint Gillis
 • OH Leuven
 • RKC Waalwijk
 • RSC Anderlecht
 • Telstar
 • RSC Anderlecht U21
©RWDM

Naam : Moulaye Ndiaye

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Frans

Vorige clubs :

 • FCV Dender EH
 • RE Virton
 • Vila Real
©RWDM

Naam : Bahnou Seydina Diarra

Bij RWDM sinds : 2019

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • FK Vereya (BUL)
 • Eendracht Aalst
 • RSC Anderlecht Res.
 • NEC Nijmegen (NL)
 • RSC Anderlecht Res.
 • RSC Anderlecht U19

Aanvallers

©RWDM

Naam : Jean-François Mbuba

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Belg

Vorige clubs :

 • RE Virton
 • KSV Roeselare
 • KSC Grimbergen
©RWDM

Naam : Anthony Bova

Bij RWDM sinds : 2017

Nationaliteit : Frans

Vorige clubs :

 • RUS Rebecq
 • RAEC Mons
 • Moeskroen
 • UR La Louvière Centre
 • Moeskroen
 • Beauvais (FR)
 • Brest (FR)
©RWDM

Naam : Ibrahima Sory Bah

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Guinee

Vorige clubs :

 • KV Oostende
 • Standard Liège U19
©RWDM

Naam : Younes Bakkioui

Bij RWDM sinds : 2018

Nationaliteit : Belg / Marokkaans

Vorige clubs :

 • Club Brugge U19
©RWDM

Naam : Nils Bouekou

Bij RWDM sinds : 2019

Nationaliteit : Frans

Vorige clubs :

 • Union Sint Gillis
 • US Créteil-Lusitanos B (FR)
©RWDM

Naam : Ntumba Massanka

Bij RWDM sinds : 2019

Nationaliteit : Engels

Vorige clubs :

 • Burnley U23 (GB)
 • Dover Athletic (GB)
 • Burnley U23 (GB)
 • Wrexham (GB)
 • Burnley U23 (GB)
 • Wrexham (GB)
 • Burnley U23 (GB)
 • Morecambe FC (GB)
 • Burnley U23 (GB)
 • York City (GB)
 • Burnley U23 (GB)
 • Burnley U18 (GB)

Alle spelers staan ook op de officiële site van RWDM

Wat vind jij van de spelers van RWDM? Welke spelers moeten er volgend seizoen blijven volgens jou?

Plaats hieronder een reactie!

Lees zeker mijn vorig blogpost

Vergeet zeker niet te delen op sociale media!

« No respect, No supporters »

Eergisteren, op 27 april, was de laatste match van ons eerste seizoen in 1ste amateurs. We waren op verplaatsing in Oudenaarde (wat voor mezelf een kleine verplaatsing was). Ik kom in dit artikel terug naar het seizoen en zal bespreken waarom deze niet afliep als gepland. Het klassement zorgde voor wat verrassingen. Er waren op het einde ook wat frustraties bij de supporters van RWDM, die een actie ondernomen.

1ste amateurs

Nadat we vorig jaar kampioen werden van 2de amateurs in Charleroi, klom RWDM een latje hoger op de ladder van het Belgische voetbal. Men toonde vanuit de club een inzet van 100% om te kunnen promoveren. Er vertrokken heel wat spelers om plaats te maken voor nieuwe spelers die betere resultaten zouden behalen.

Ambities

Meneer Thierry Dailly, president van RWDM, zei begin 2019 in een interview over de ambities van de club: “Ik heb sinds het begin altijd gezegd de top 5. We weten dat de vier eerste ploegen de eindronde zullen spelen. De ambities zijn er altijd, een club als RWDM moet er hebben.” Hij wil ook zo snel mogelijk promoveren naar eerste klasse B, dat verklaarde hij tijdens een interview met Bruzz tijdens radioprogramma “Sporting Flagey”.

Je kan het volledige episode hier beluisteren:

Klassement

Zoals je weet eindigde het seizoen voor RWDM op 27 april. Ze zullen volgend seizoen opnieuw in eerste amateurs spelen. Dit seizoen was een echte verassing voor de club als voor de supporters. Er werd zoveel gesproken over het feit dat RWDM in de top 4 zou staan dat de supporters nu wat ontgoocheld zijn. RWDM eindigde dit seizoen op de 8ste plaats met een totaal van 40 punten.

Kampioen

De grote kampioen is K.V.V. Thes Sport Tessenderlo, maar deze zal niet kunnen promoveren naar eerste klasse B, wegens ze hun licentie niet behaald hebben. Daarom zal de eindronde beslissend zijn.

Degraderen

Natuurlijk zullen er ook ploegen moeten degraderen naar de tweede amateursliga. Dit seizoen zijn deze SC Eendracht Aalst, AS verbroedering Geel en R. Knokke FC. Die eindigden met respectievelijk 31, 31 en 24 punten.

Frustraties van de supporters

Op het einde van het seizoen was er frustratie bij de supporters. Week na week werden we verslagen op het veld en het verbeterde maar niet. Wij, echte supporters van RWDM, gaan elke week naar ons ploeg kijken ook al is het in Molenbeek of op verplaatsing. We zagen geen vechtlust meer bij de spelers en dit is een belediging tegenover onze kleuren en club. Daarom besliste de fanclubs federatie van RWDM om een actie te organiseren. het bestond eruit om de eerste 15 minuten van het wedstrijd tegen Lierse Kempenzonen te boycotten. Niet elk supporter was akkoord met de boycot, maar het zorgde wel voor een effect bij de spelers.

Was jij voor of tegen het boycott die georganiseerd werd? Wat vond jij van dit seizoen? Laat het me weten en plaats hieronder een reactie.

Wil je weten welke de verschillende fanclubs van RWDM zijn? Je kan het lezen in mijn vorige blogpost.

Vergeet zeker niet te delen op sociale media.

“We love you Molenbeek, we do …”

RWDM heeft verschillende supporterclubs, in totaal zijn dat er 7. Ik ga jullie uitleggen welke deze zijn, wat ze precies doen, waarvoor een supporterclub dient en wat ze organiseren. Kan je zomaar supporter van RWDM worden?

De supporterclubs

BB85

Logo BXL Boys 85

BB85 of Brussels Boys 85 is een supporterclub die al heel lang bestaat. Ze vragen lidgeld dat 10 euro bedraagt, dit zorgt ervoor dat je plaats hebt op de bussen en dat ze alles kunnen organiseren. Hun lokaal is in Molenbeek in café “Le Stade” op wandelafstand van het Edmond Machtensstadion. Alle supporters van BB85 komen voor de match samen in hun lokaal.

Op verplaatsing

Ze organiseren voor bijna elke match op verplaatsing een bus die de suppporters op de bestemming brengt. Als er grotere matchen op verplaatsing zijn, organiseren ze ook een before party in café “Le Stade” en is er iemand aanwezig die plaatjes draait. Soms organiseren ze ook partybussen om hun supporters te vervoeren. Dit zijn bussen waar je in rechtstaat en er muziek speelt. Een bus is niet altijd mogelijk dus soms reizen ze met de trein.

BP05

Logo BP05

BP05 of Ultras BrusselsPower 2005 is de supportersclub die altijd ambiance maakt in het stadion. Ze hebben een specifieke plaats in het Edmond Machtensstadion, sectie A in het l’Ecluse tribune. Hun lokaal is “Nouveau Daring”, ook op wandelafstand van het stadion. Ze organiseren ook bussen bij matchen op verplaatsing. Omdat ze geen officiële lidkaarten hebben, is er voorrang voor actieve leden binnen de supportersclub om met de bussen te reizen.

Tifo’s

Zij maken ook verschillende tifo’s voor RWDM en gebruiken die op grote matchen. Je moet weten dat daar veel werk in kruipt en dat ze gedurende de week naar het stadion komen om dit in orde te krijgen, en soms blijven ze tot heel laat.

Enkele tifo’s die ze gemaakt hebben:

Tifo 1
Tifo 2
Tifo 3
Tifo 4
Tifo 5

BXL Boys on Tour

Logo BXL boys on Tour

Dit supportersclub organiseert ook bussen voor hun uitmatchen. Ze vragen ook lidgeld dat 10 euro bedraagt en dit geeft je ook voorrang om met de bussen te reizen, maar ook andere voordelen. Je ontvangt een unieke BXL Boys on Tour pins, je krijgt € 2,00 korting op elke busverplaatsing, één gratis pintje op elke bus, 10% korting op online merchandise, … Hun lokaal is Café-Club Ter Maele. Dat is niet in Molenbeek, maar in Zellik. Zellik is gelegen in Vlaams Brabant aan de rand van Brussel.

Fanshop

Tijdens elke thuismatch plaatsen ze een tafel voor de ingang van het Socio, het café in het stadion. Ze verkopen er allerlei merchandise van hun supporterclub, maar ook merchandise van RWDM voor het failliet ging. Sjaals, mutsen, vlaggen, pins, ….

Osseghem Side

Logo Osseghem Side

Ze organiseren bussen voor verplaatsingen samen met Panorama Boys and Girls. Hun lokaal is ook niet gelegen in Molenbeek, maar in Sint-Agatha Berchem, dat naast Molenbeek ligt. Ze komen oorspronkelijk uit Ossegem, een wijk in Molenbeek.

Manneken Pis

Zij zorgden ervoor dat Manneken Pis, in november 2018, een truitje van RWDM kon dragen, naast al zijn andere kostuums. Dit was een echte eer voor RWDM dat het Brussels ‘ketje’, hun truitje mocht dragen.

Manneken Pis met RWDM truitje

RWDM Forever Geraardsbergen

Logo van RWDM Forever

Dit is een supportersclub uit Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen. Je ziet, RWDM heeft niet enkel supporters in Molenbeek en Brussel maar ook in andere provincie’s van België. Hun lokaal is café ’t Fonteintje in Geraardsbergen. Ze organiseren op verplaatsing bussen samen met Side 47.

Logo

Wat leuk is, is dat in hun logo Manneken Pis staat. Dit is een verwijzing naar Brussel, de regio waar RWDM speelt. Maar ook naar Geraardsbergen waar er ook een Manneken Pis staat.

Panorama Boys and Girls

Logo van Panorama Boys and Girls

Hun lokaal is gelegen in Dilbeek zoals dat van BXL Boys on Tour. Zij organiseren ook vervoer voor matchen op verplaatsing. Ze doen dit samen met Osseghem Side.

Side 47

Logo van Side 47

Zij hebben 2 verschillende lokalen. Één in Molenbeek in Taveren ‘Le Sanglier’ en het andere in Saintes, tussen Edingen en Halle, in Taverne “Le vieux Saintes”. Zij organiseren ook bussen samen met RWDM Forever Geraardsbergen.

Fanclub Toernooi

De fanclubs organiseren elk jaar een voetbaltoernooi tijdens de maand juni, waarbij elke supportersclub een ploeg samenstelt en er een toernooi word gespeeld. Dit vindt plaats in het Edmond Machtensstadion en duurt een volledige dag. Er is ook eten aanwezig en natuurlijk ook drank. Het is een leuk moment tussen supporters van eenzelfde club. Als je supporter bent van RWDM ken je alle andere grote supporters, diegenen die altijd op verplaatsing gaan en ambiance maken in onze ‘tempel’.

Handvest supporters

Alle supportersclubs en hun leden moeten zich aan een handvest houden die opgemaakt werd door RWDM. Die kan je hier lezen.

Ben jij lid van een supportersclub? Welke? Plaats hieronder een reactie. Vergeet niet te delen op sociale media

Lees zeker mijn eerste blogpost over RWDM hier.

1974-1975, wat een seizoen!

RWDM eindigde tijdens het voetbal seizoen van 1974-1975 als eerste in het klassement. Dit zorgde ervoor dat ze Belgisch kampioen werden. Het was echter wel een rare competitie en RWDM moest de beste spelers inzetten.

Competitie

Zoals eerder vermeld was het in 1974-1975 een rare competitie in de Belgische eerste klasse. Normaal start men de competitie met 16 clubs, maar dat seizoen werd gestart met 20 clubs. Dit was een beslissing van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Zoals je vermoed duurde de competitie langer, dus met meer speeldagen dan ervoor.

Klassement

RWDM eindigde dat seizoen dus eerste met 61 punten en maar 2 verloren wedstrijden. Ze hadden een voorsprong op de twee volgende clubs in het klassement; R .Antwerp. FC en RSC Anderlecht die beiden 52 punten hadden. Het seizoen erna werd dan gespeeld met 19 ploegen. Daardoor waren er drie degradanten in plaats van de traditionele twee. De degraderende clubs waren KFC Diest, KFC Waterschei en Olympic Club de Montignies sur Sambre, dat nu Olympic Charleroi is.

Europacup 1

Omdat RWDM Belgisch kampioen werd, mochten ze meedoen aan het Europacup 1. Dit is een Europese competitie tussen alle kampioenen van de Europese landen. Dit competitie is nu bekend als de UEFA Champions League. RWDM eindigde in de tweede ronde en verloor tegen HNK Hajduk Split, een ploeg uit Croatië. RSC Anderlecht deed mee aan de Europacup II en R. Antwerp FC. en Club Brugge deden mee aan de UEFA Cup, die nu bekend is als de UEFA Europa League.

RWDM, voetbal, kampioen, België, sport, 1974-1975

Spelers

Voor het seizoen van 1974-1975 hebben de bestuursleden van RWDM spelers moeten vinden die ze naar de top brachten. Enkele bekende spelers van dat seizoen waren:

 • Johan Boskamp – die van Feyenoord kwam
 • Benny Nielsen – die van Cercle Brugge kwam
 • Maurice Martens
 • Nico de Bree
 • Jacques Teugels
 • Eric Dumon

Weetje

In het jaar dat RWDM kampioen werd heeft een zekere Jean Narcy, een hymne geschreven voor RWDM dat nu bekend is van alle supporters.

Vergeet zeker niet om naar mijn about me pagina te kijken om me te leren kennen – https://alanbreugelmans.be/about-me/

Wat weet jij nog van dat seizoen? Of heb je leuke weetjes die je wilt delen?

Deel je ervaring hieronder in een reactie en deel dit artikel op sociale media.

© 2021 Alan's RWDM

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑